30.12.07

@ Aspartam/Nutrasweet - af med tøjet!

Jeg er dødtræt af at høre fra alle colalightdrikkere og kagespisere og indtagere af hvad som helst andet, der er sødet med Aspartam, at det er påvist fuldstændig ufarligt. Hér er en forklaring på, hvad aspartam er:

Aspartam

Da det kunstige sødemiddel aspartam, også kaldet nutrasweet, indførtes på verdensmarkedet forårsagede det betydelig debat og vægtige protester. Siden er stoffet blevet vidt udbredt og debatten og protesterne er praktisk talt forstummet. Desværre!

Den kemiske struktur af aspartam - 200 gange sødere end stødt melis - er de to aminosyrer asparaginsyre og fenylalanin tilsammen forbundet med methylalkohol (metanol) til ét molekyle.

Stoffet nedbrydes under kogning og i surt miljø, hvad der i høj grad har begrænset dets muligheder indenfor levnedsmiddelindustrien. Men det kan bruges i læskedrikke, kakaopulver, tebreve, konfekt, tyggegummi, sødetabletter, diabetikervarer, slankemidler og deslige, - og det er her, vi finder det - ofte uden at vide, hvad det egentlig er, vi finder!

Når aspartammolekylet splittes i organismen frigøres fenylalanin. Folk med højt blodtryk og dem, der tager anti-depressiv medicin af anti-MAO-typen (monoaminoxidasehæmmere), bør jo undgå fenylalanin i større mængder. Gravide kvinder og spæde børn bør også holde sig fra større mængder koncentreret fenylalanin. Visse forskere mener, at større indtagelse af fenylalanin hos vordende mødre nedsætter afkommets intelligenskvotient, og at spædbørn reagere på samme måde. En meget lille og veldefineret gruppe patienter, der helt klart ikke tåler noget drastisk udsving i deres indtagelse af fenylalanin udover det fastsatte tolerable minimum, er de børn, der lider af den heldigvis ret sjældne medfødte sygdom fenylketonuri - i international forkortelse PKU. Alt dette er betænkeligt nok i sig selv.

Men så er der den tredie og sidste faktor: metanol = metylalkohol - eller på jævnere dansk - træsprit! Ikke alene er træsprit i sig selv giftigt; men det kan også ved sin kemiske indblanding ændre virkningen af andre substanser. Træspritforgiftninger er traditionelt velkendte. Tragiske tilfælde med metanolforgiftning, ofte med dødelig udgang, følger regelmæssigt i kølvandet på ulovlig smugdestillation over hele verden.

Det er værd i denne forbindelse at notere sig, at de mest almindelige forgiftningssymptomer rangerer fra synsforstyrrelser til total blindhed. Det er også værd at notere, at forgiftningsrisikoen ved metanol/træsprit er betydelig mindre udtalt ved alkoholindtagelse, fordi "rigtig alkohol" - altså ætanol - i organismen konkurrerer med metanol/træsprit, dermed blokerer og forsinker dens omsætning og således udtynder dens giftvirkning. Dette forhold er så udpræget, at man faktisk giver alkohol som modgift i den akutte behandling af metanol/træsprit-forgiftning.

Når metanol/træsprit optræder som naturlig forekomst er det almindeligvis i selskab med ætanol. Men når metanol-fraktionen er uden konkurrence fra "normal" alkohol, kan de negative virkninger forventes at blive langt alvorligere. Mange af de registrerede klager over aspartam opregner symptomer svarende til dem, man finder ved metanolforgiftning, i første række hovedpine, desorientering og svære synsforstyrrelser.

De amerikanske sundhedsmyndigheders hovedorganisation FDA begyndte i 1985 at indsamle klager over negative reaktioner på ingredienser i fødevarer. Af de 6000 indkomne klager, omhandlede de 80% aspartam!


Kilde: Erik Kirchener, NY EFFEKTIV NATURHELBREDELSE 1, Forlaget Sund&Rask 2001

6 kommentarer:

Anonymous Anonym sagde ...

Læs også Arne Astrup's indlæg, Stimulerer kunstige sødemidler appetitten ?
http://www.arne-v-astrup.dk/stimulerer%20kunstige.htm

"et kunstige sødemiddel aspartam, sammenlignet både med druesukker og med vand øgede appetitten".

Udover eftersmagen, endnu en grund til at undgå aspartam..

30. december 2007 kl. 21.22  
Blogger kenneth krabat sagde ...

http://www.arne-v-astrup.dk/stimulerer%20kunstige.htm

"Overraskende nok er der kun gennemført ét eneste lodtrækningsstudie længere end få uger, med en sammenligning af aspartam (eller andre kunstige sødemidler) med sukker på legemsvægten". Som jeg ser det: Ikke en skid overraskende! Det er en superindustri, og ingen har interesse i at den bliver bremset, og så skide være med forbrugerne.

her er linket til Erik Kircheners bog: http://www.subvenio.dk/1.%20Ny%20effektiv%20Naturhelbredelse%20Bd.1.pdf

31. december 2007 kl. 03.57  
Blogger kenneth krabat sagde ...

og ja, det smager af H til! Eftersmagen bliver hængende i ganen i flere timer, umulig at skylle ud, efter selv bare den mindste mundfuld af et eller andet sødet med lortet.

31. december 2007 kl. 04.00  
Anonymous Anonym sagde ...

hvorfor fortæller du ikke at dette frygtelige methanol også findes f.eks i frugt og grøntsager?? Og at i en liter sodanvand kan der max være 60mg methanol (max 600mg aspartam pr liter) mens i en liter juice er der 140mg??
Alt er ikke så enkelt som det ser ud!

10. marts 2008 kl. 12.29  
Blogger kenneth krabat sagde ...

nu har du fortalt det. Og tak for dét.

vh,
kk

10. marts 2008 kl. 17.26  
Anonymous Anonym sagde ...

Til Michael Falk!
Jeg er ikke kemiker og har ikke forstand på de kemiske forbindelser, men min sunde fornuft fortæller mig, at hvis methanol findes i frugt og grøntsager, vil det være i en naturlig og sund forbindelse med alle de andre ting, der er i frugt og grønt. Når methanol tages ud fra naturlige forbindelser er det skidt.
Jeg tænker her f.eks. på hvidt sukker, der er blevet frataget en masse mineraler. Det, der er tilbage i det hvide sukker 'savner' disse mineraler og vil søge at forbinde sig med nogle tilsvarende, som er blevet frataget det. Som jeg har forstået det, vil megen indtag af hvidt f.eks. sukker give knogleskørhed, fordi det hvide sukker 'spiser' kroppens calcium, f.eks. fra knoglerne.
dette er ikke et forsvar for nutrasweet :-)

Men venlig hilsen
Inge-Lise Haagerup

6. maj 2008 kl. 08.43  

Send en kommentar

Dejligt, at du gider give din mening. Tak.


Comments are moderated.

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start